Vi er ikke bærekraftige
Bærekraftig reiseliv er dessverre umulig å oppnå, særlig i større skala. Vi er heller ikke grønne, re-generative eller miljøvennlige, og vi er i hvert fall ikke karbonnøytrale eller klimapositive.
Selv om vi aldri vil kunne bli helt fri for negativ påvirkning, jobber vi aktivt for å redusere denne samtidig som vi prøver å øke den positive effekten vi kan ha på samfunnet rundt oss. Vi prøver å forbedre våre prosesser for å bli mer ansvarlige i fremtiden.
Å være åpen om dette kan hjelpe oss med å bli bedre og stå til ansvar for våre handlinger.
Hvordan jobber vi for å bli bedre?
Vi startet dette prosjektet for å vise hva som går an om man setter sosialt og miljømessig ansvar øverst på prioriteringslisten. I våre øyne er ikke bærekraft et endelig mål med to strek under svaret, men derimot en kontinuerlig prosess. Vi er ikke perfekte i dag og kommer heller ikke til å bli det i fremtiden, men vi setter oss mål, måler fremgang og prøver å gå i riktig retning.
Som metode for å jobbe helhetlig bruker vi Tripple™-rammeverket og fokuserer like mye på alle de tre grunnpillarene: Bedriften, Samfunnet og Planeten med 18 fokusområder under disse. Dette holder ikke alene, men det er et godt utgangspunkt.
På vår nettside og gjennom jevnlige rapporter vil vi presentere hvordan vi ligger an og hva vi gjør på en ærlig og transparent måte. Vi gjør vårt ytterste for å vise både det som er bra og det som ikke er så bra.
Bedriften
Vi ønsker å skape en kultur for ansvarlighet på arbeidsplassen ved å sørge for at teamet vårt er fornøyd, at de som har med oss å gjøre er fornøyd, at ting kjøpes på riktig måte og at det vi er involvert i gjøres på en god måte.
Selv om vi har mye å bevise, så tror vi på å demonstrere våre verdier gjennom handlinger og er motivert til å bygge en ansvarlig virksomhet.
Vi er fortsatt for tidlig i fasen til å vise gode resultater, men vi kan vise det vi har og hva vi jobber med.
-
Vårt mål er å bygge en kultur som fremmer inkludering, rettferdighet og ærlighet, og som ikke bare styrker virksomheten vår, men også bidrar til stabile arbeidsplasser, ansvarlig turisme og rettferdig fordeling.
Vi tror på prinsippet "Show don’t tell" – å demonstrere våre verdier gjennom handlinger, ikke bare ord.
Det er selvsagt ironisk å i det hele tatt skrive det, men om vi ikke viser det i praksis er ordene ikke verdt noe som helst. Vi har mye igjen å bevise og lite å vise til foreløpig, men vi er i gang med å bygge en solid plattform for arbeidet.I oppstartsfasen har vi testet en hypotese om at det er mulig å skape gode opplevelser for reisende med minimal negativ påvirkning på naturen. Nå som første testperiode er fullført, planlegger vi å gå over til drift våren 2025. Frem til da vil vi fokusere på å bygge systemer og rutiner for ansvarlighet og bærekraft på disse områdene spesielt:
Byggemetode og materialer: Vi jobber med å sikre bruk av bærekraftige og gjenbrukte materialer i våre enheter.
Leverandører og innkjøp: Våre leverandører skal speile våre verdier for ansvarlig forbruk og bærekraftige innkjøp.
Drift og mat: Vi legger stor vekt på matkonsepter som reduserer matsvinn og oppfordrer til bærekraftige valg.
Salg og kundehåndtering: Vi jobber med å forbedre opplevelsen for gjester og sikre at våre tjenester leveres på en transparent og rettferdig måte. Vi har mål om at 50% av våre gjester skal være kortreiste noe som vil være bra for klima og også bidra til at vi blir mer robuste for alt som skjer i verden.
Systemet vi bruker.
Vi er klar over at vi ikke er perfekte, men som en fleksibel organisasjon er vi klare til å tilpasse oss bedre praksiser etter hvert som vi vokser.
For å sikre ansvarlighet og et helhetlig arbeid med bærekraft benytter vi Triple Framework. Dette er et rammeverk basert på beste praksiser, lovverk, bærekraftsmål og relevante sertifiseringer. Dette gir oss en helhetlig tilnærming til sosialt og miljømessig ansvar. Du kan kalle det en veileder til å gjøre meningsfulle endringer i små steg, med klare mål og handlinger. Og det er fleksibelt slik at det passer godt til vårt konsept.Naturens og lokalsamfunnets stemme
Vi ønsker også å involvere naturen og lokalsamfunnet i beslutningene vi tar. Naturen og lokalsamfunnene hvor vi opererer skal ha "stemmerett" i våre prosesser, og deres innspill vil veie tungt når vi tar avgjørelser som påvirker miljøet eller det lokale næringslivet.
Arbeidsmiljø og struktur
Når det gjelder våre ansatte, har vi foreløpig ikke startet ansettelser, men vi har laget en onboarding-manual som forklarer våre mål og verdier, inkludert vår forpliktelse til sosialt og miljømessig ansvar. I tillegg har vi en flat struktur som oppmuntrer til åpen kommunikasjon, både direkte og via en uavhengig kontaktperson.
Involvering og deltakelse i beslutningsprosesser
Selv om vi ikke har hatt ansatte i testperioden, har medeiere og partnere aktivt deltatt i beslutningsprosesser. Vi planlegger å fortsette denne inkluderende tilnærmingen etter hvert som vi utvider teamet.
-
Vårt mål er å skape en arbeidsplass der hele teamet – inkludert ansatte, medeiere, partnere, innleid arbeidskraft og leverandører – føler seg trygge til å være seg selv og får støtte til kontinuerlig utvikling og læring.
Vi ønsker også å inkludere personer som har falt utenfor arbeidslivet, med et mål om å gjøre dem mer attraktive på arbeidsmarkedet.
Tiltak vi vil gjennomføre for å nå dette målet:
Rettferdig behandling og åpen dialog:
Vi sikrer at alle behandles rettferdig gjennom en åpen dialog og tydelige arbeidskontrakter.Tilbakemeldingssystem:
Selv om vi ikke kan bevise at alt fungerer som det skal oppfordrer vi til kontinuerlige tilbakemeldinger og arbeider for at eventuelle utfordringer blir tatt opp tidlig.Varslingssystemer:
Ansatte kan melde fra om urettferdighet direkte til oss eller bruke et kontaktskjema. Vi samarbeider også med en uavhengig tredjepart for å håndtere saker rettferdig. Når teamet utvides, vil vi også selvsagt følge arbeidsmiljøloven og velge tillitsvalgt og verneombud.Balanse mellom arbeid og fritid:
Vi vil tilby fleksible arbeidsdager og avtaler som sikrer forutsigbar lønn, uavhengig av svingninger i arbeidsmengden.Opplæring og bærekraft:
Vi har et system for opplæring og onboarding, med sterkt fokus på ansvarlighet, som er integrert i alle aspekter av vår drift.
Når vi bygger opp teamet for 2025, vil opplæring i sosialt og miljømessig ansvar være et eget satsningsområde.
-
Vi tror at å velge leverandører og produkter i tråd med bedriftens verdier ikke bare styrker selskapet, men også hele forsyningskjeden i lokalsamfunnet på en bærekraftig og etisk måte. Vi kan ta det punktvis
Lokalt fokus
Vi ønsker å skape verdier lokalt og derfor fokuserer vi på lokale leverandører der det er mulig.
I testfasen har 64 % av utgiftene vært fakturert fra lokale leverandører. Vi har som mål å øke denne andelen.
Retningslinjer for leverandører
Vi har grunnleggende retningslinjer for våre leverandører, med et hovedfokus på å velge lokale aktører.
Mange av våre leverandører er små bedrifter, noe som gjør det enkelt å få innblikk i arbeidsforholdene deres.
Ved samarbeid med større leverandører benytter vi sjekklister og undersøkelser for å sikre at de oppfyller våre etiske og bærekraftige standarder.
Utfordringer i prosessen
Våre sjekklister dekker kun visse kriterier, og vi kan derfor ikke garantere at alle aspekter fanges opp.
Prosessen baserer seg delvis på subjektive vurderinger, som for eksempel ender med valg basert på magefølelse, noe som gjør den mindre pålitelig.
Vi jobber kontinuerlig med å forbedre metodene våre, men har foreløpig ikke funnet en helt vanntett løsning. Vi tror at vi må ha et visst volum for å klare det.
Overvåking og oppfølging
Vi holder oversikt over våre leverandører gjennom et CRM-system som er integrert med booking og regnskap.
Systemet, utviklet av The Transparency Company AS, oppdateres jevnlig med informasjon om leverandører og eventuelle punkter som krever oppmerksomhet.
Leverandørutvelgelse
Lokale leverandører prioriteres alltid først. Hvis lokale aktører ikke er tilgjengelige, ser vi etter nasjonale, og i siste instans internasjonale leverandører.
I slike tilfeller ser vi nøye gjennom tilbakemeldinger og policyer for å sikre at de er i tråd med våre verdier.
Vi har potensial for forbedring her og jobber med å konkretisere våre sjekklister.
Håndtering av avvik
Ved avvik fra våre standarder starter vi med en dialog for å forstå situasjonen bedre.
Dersom leverandøren ikke klarer å utbedre de store avvikene, har vi en klar policy om å bytte dem ut.
Måling av leverandørkjeden
Vi fokuserer foreløpig på å måle klimaavtrykket ved gjennomsnitts-beregninger, men ser på muligheter for å utvide målingene for å få et mer nøyaktig bilde av hele leverandørkjeden. Vi sliter med å finne gode nok verktøy her.
-
Vi tror at å være åpen om hva virksomheten vår gjør kan bygge tillit og forbedre omdømmet vårt.
Ærlig og tydelig kommunikasjon
Tydelig kommunikasjon er viktig for åpenhet internt og mot andre interessenter. Ved å være åpne kan vi også lære bort hva som virker og hva som ikke virker og forhåpentligvis inspirere andre til å bli bedre.
Vi legger stor vekt på å være nøkterne i vår kommunikasjon. Det er viktig for oss å ikke overdrive eller skape urealistiske forventninger. Vi ønsker å formidle det vi faktisk har oppnådd, uten å gi inntrykk av at vi har gjort mer enn det vi faktisk har. Foreløpig har vi lite å vise til.
Rapportering
Foreløpig har vi ikke utgitt noen rapporter, ettersom vi har vært i en testfase det siste halvåret. Vi planlegger imidlertid å utgi en årlig rapport der vi deler både det som har gått bra og det vi har hatt utfordringer med. Målet er å gi et ærlig bilde av hvor vi står.
Bilder og visuelt materiale
Vi bruker bilder som reflekterer virkeligheten, uten å redigere dem for å gjøre ting bedre enn de er. Vi mener det er viktig å være transparente og å gi et representativt bilde av opplevelsene vi tilbyr.
Håndtering av utfordringer
Når vi støter på små utfordringer som kun påvirker driften, vil vil ta det internt med teamet. Hvis vi derimot støter på større problemer som har en negativ påvirkning på miljøet eller lokalsamfunnet, vil vi være åpne om det og informere offentlig.
Dokumentasjon og kontroll
Vi gjennomgår alt vi kommuniserer før og etter publisering. Dette hjelper oss å sikre at vi er åpne om både våre suksesser og utfordringer, og at vi ikke overdriver hva vi har oppnådd. Men selv om dette systemet fungerer bra i omfanget vi har nå, må vi få opp gode retningslinjer når operasjonene våre blir mer omfattende.
-
Vi tror at prioritering av juridisk ansvarlighet ikke bare beskytter virksomheten, men også ansatte og samfunnet, og sikrer at driften overholder lover og etiske normer.
Overholdelse av lover og regler
Vi har etablert en sjekkliste som en del av vår prosess for å sikre at vi overholder både lokale og internasjonale lover og regler. Vår forretningsmodell er basert på samarbeid med lokale grunneiere for å plassere enhetene våre på deres eiendom. Hver tomt og kommune har ulike reguleringer og krav, og derfor har vi arbeidet med å forstå disse siden idéstadiet høsten 2022. Noen ganger krever dette direkte dialog med lokale myndigheter for å unngå brudd på reguleringer, enten det gjelder miljøvern eller hensyn til lokalbefolkningen.
Ansatte og partnere
For å sikre at våre ansatte har en trygg og rettferdig arbeidsplass, må vi sørger vi for klare arbeidskontrakter og tydelige retningslinjer. Dette gjelder også for våre partnere, spesielt de som håndterer matservering på våre lokasjoner. Her må vi følge lover knyttet til matservering, merverdiavgift (MVA) og pakkereiseloven for å sikre full overholdelse.
Ærlig markedsføring er også lovpålagt
Vårt fokus på ærlighet gjenspeiles i hvordan vi markedsfører oss. Alle bilder og påstander vi bruker er dokumenterte og sannferdige. Dette gjelder også våre partnere som markedsfører tjenestene på våre vegne, slik at alle materialer som brukes er i samsvar med virkeligheten.
Opplæring og retningslinjer
Alle teammedlemmer blir informert om relevante lover og regler gjennom en opplæringsprosess som inkluderer policyer og enkle videoer. Vi er fortsatt i tidlig fase, men har planer om å oppdatere disse retningslinjene minst årlig, og ved hver nye lokasjon vi etablerer oss på.
Håndtering av regelbrudd
Skulle vi oppdage at vi ikke følger et regelverk, vil vi umiddelbart rette opp i feilen. Vi vil også lage en rapport for å lære av situasjonen og forhindre at det skjer igjen. Et eksempel på dette er testperioden vi hadde på Atlanterhavsveien, som er et strengt regulert område. Selv om vi hadde avtale med grunneier, og var langt innenfor valgte vi å ikke leie ut enheten for å unngå gråsonen.
Uskrevne regler
Det er ikke alle lokale skikker og regler som står omtalt i lovbøker. Vi skal gjøre vårt ytterste for å fange opp og følge de "uskrevne" reglene i samfunnet vi opererer i.
-
For å gjøre ansvarlige alternativer mer attraktive, må vi jobbe med å levere unike og minneverdige opplevelser som både inspirerer og gir nye perspektiver. Vi tror at endring kan skapes gjennom:
Kundereisen:
Vi fokuserer på hele kundereisen, fra drøm til planlegging, booking,opplevelse, og til deling. Målet er alltid at opplevelsen overgår forventningene ved å inkludere elementer av læring og aktiv deltakelse for gjestene.
Kontinuerlig forbedring:
Som teknologidrevet startup benytter vi design thinking-metodikk for å prototype, teste, og forbedre tjenestene og boenhetene våre. Vi jobber kontinuerlig med å forbedre logistikk, drift, og kundehåndtering, samtidig som vi fokuserer på bærekraft, for eksempel gjennom gjenbruk av materialer.
Bærekraftige løsninger:
Vi er opptatt av å redusere vårt miljøavtrykk. Det kan også hjelpe oss å lage bedre opplevelser. Et eksempel er hvordan vi lager et system hvor gjestene kan sette sammen sin egen frokost fra lokale produsenter, noe som både involverer dem i prosessen, de får det de vil ha og vi tror dette bidrar til redusert matsvinn og mer oppmerksomhet for lokale leverandører.
Tilbakemeldinger:
I testfasen har vi fokusert på å samle tilbakemeldinger fra gjestene gjennom intervjuer og tilbakemeldingsskjemaer. Selv om vi ikke kan intervjue alle fremtidige gjester, planlegger vi å gjøre dybdeintervjuer med et utvalg for å få innsikt i forbedringsområder. Negative tilbakemeldinger ser vi på som verdifulle for forbedring.
Gjennom disse tiltakene ønsker vi å gjøre bedre valg mer attraktive og tilgjengelige for våre kunder, samtidig som vi kontinuerlig forbedrer vår egen praksis.
Transformative opplevelser
Hvis vi kan inspirere de som besøker oss til å bli mer glad i naturen og få positive opplevelser med den lokale kulturen håper vi at dette er noe de tar med seg hjem og kanskje har de opplevd en liten endring i sitt verdensbilde. Det er i alle fall en ambisjon vi har.
-
For å sikre fremtidig robusthet og relevans, er vår ambisjon å inspirere til utvikling av fremtidens reiseopplevelser. Dette innebærer at vi må ta hensyn til både samfunns- og miljøpåvirkning, samtidig som vi sikrer trygge arbeidsplasser og leverer opplevelser som overgår forventningene til kundene.
Samtidig håper vi å finne løsninger som andre kan benytte seg av. Kanskje hytteutbyggere kan lære noe av mobile enheter som minsker behovet for å bygge ned natur?Vi har flere nøkkelstrategier for å sikre fremtidig vekst og innovasjon:
Åpen idéflyt:
Vi oppmuntrer ansatte og involverte til å komme med nye ideer gjennom en åpen linje hvor alle forslag vurderes. Dialog er avgjørende for å sikre at vi har realistiske tidsperspektiver, samtidig som vi legger vekt på kreativitet.
Innovasjon gjennom Design Thinking:
Vi benytter design thinking-metodikk, hvor vi kontinuerlig prototyper, tester, og forbedrer våre tjenester. Dette gjør at vi kan optimalisere gjesteopplevelsen, redusere utslipp, og sikre en bærekraftig og effektiv drift.
Samarbeid:
Vi samarbeider med lokale grunneiere, leverandører og destinasjonsselskapet Visit NorthWest for å styrke lokalsamfunnene rundt våre destinasjoner. Vi planlegger å utvide dette samarbeidet til flere lokale tilbydere for å støtte bærekraftig vekst.
Løsning av utfordringer gjennom testing:
Sommerens testing av vår prototype resulterte i over 60 forbedringspunkter, som har ført til innovative løsninger. Eksempler på dette inkluderer justeringer av fargevalg og utforming for å redusere visuell innvirkning i landskapet.
Sirkulære prinsipper:
Vi har fokus på gjenbruk og reduksjon av matsvinn, samt bruk av resirkulerte materialer som drivved fra strandrydding i innredningen av våre enheter.
Vi har også incentiver for å tiltrekke oss lokale reisende. Noe som gjør oss mer motstandsyktige for svingninger i verdenssituasjonen.
Samfunnet
Vi ønsker å skape et sunt forhold til steder og mennesker i nærheten av der vi driver virksomheten.
For å klare det må vi bidra til vekst i lokalsamfunnet, og samarbeide med lokale aktører og beboere slik at både vi og de rundt oss kan blomstre.
Dette er ikke enkelt. Vi har flere ting vi må bli bedre på. Men gjennom dialog med lokalsamfunn og ved å samle tilbakemeldinger, håper vi å stadig bli bedre.
-
For å skape gode opplevelser for alle, vil vi samarbeider med lokalbefolkningen for å beskytte miljøet og bevare den lokale kulturen. Vi definerer "lokal" som personer eller bedrifter som er bosatt eller registrert i samme region. Dette følger ikke nødvendigvis kommunegrenser.
Registrering og skatteforpliktelser
NVest AS (org. nr. 930 020 354) er registrert i Averøy kommune. Foreløpig har vi ikke hatt fortjeneste å skatte av, da vi fortsatt er i testfasen, men vi har betalt arbeidsgiveravgift og merverdiavgift.Deltakelse i lokale nettverk
Vi har deltatt aktivt i lokale reiselivsnettverk i 15-20 år, og vi har meldt oss inn i Visit Northwest.Bruk av lokale varer og tjenester
Vi har en tydelig policy om å bruke lokale bedrifter og ansette lokalt. Dette prinsippet er sentralt i vår forretningsmodell.Samarbeid med lokale bedrifter
Vi benytter vårt nettverk og søker aktivt etter lokale samarbeidspartnere. Eksempler inkluderer Villsaugården, Bors Furniture, Ægir Elektro og Solbakken Gård, som vi samarbeidet med i sommer. Av andre eksempel så kommer madrassene fra Wonderland, toalettene fra Cinderella, og dynene fra Ullkorga – produsenter lokalisert i nærheten. Dette styrker vår forretningsmodell, der bruk av lokale produkter og tjenester står sentralt.Sikring av forutsigbare samarbeid
Vi vil sørge for at samarbeids-partnerne våre har forutsigbarhet i arbeidsmengden ved å garantere et minimum av arbeid, selv når gjester uteblir. Dette sikrer at de ikke taper på samarbeidet, ettersom de investerer tid og ressurser i våre prosjekter.Nylige eksempler på samarbeid
Testperioden vår på Villsaugården har vært et vellykket samarbeid, som vi planlegger å videreføre til sommeren. Målet er å styrke både Villsaugården som destinasjon og vårt konsept i prosessen. -
Vi ønsker at vår tilstedeværelse skal bidra til å skape verdier lokalt. Både økonomisk og form av bolyst og livskvalitet og for naturlige omgivelser.
Da er det viktig at vi samarbeider med lokalbefolkningen for å beskytte miljøet, bevare kulturarven og skape verdifulle opplevelser. "Lokale" defineres i vår sammenheng som personer bosatt eller registrert i samme region. Vi samarbeider med mål om å minimere negativ påvirkning på både natur og lokalmiljø gjennom bevisste valg og samarbeid med lokale aktører.Åpen dialog og lokale leverandører:
Vi bygger respektfulle relasjoner med lokalsamfunnet gjennom åpen dialog og ved å prioritere lokale leverandører som nevnt i forrige punkt. Vi unngår overbelastede områder og fokuserer på steder som har kapasitet for utvikling.En begrensning på 4–6 enheter per område reduserer vårt fotavtrykk og unngår ekstra press på området.
Ambisjoner:
Vi erkjenner at det er utfordrende å implementere regenerative prinsipper på en måte som gjør at vår virksomhet i et område forbedrer området. Selv om begreper som "bærekraftig" og "regenerativt" er misvisende og ikke passer til reiseliv, har vi høye ambisjoner om å skape positive ringvirkninger gjennom økt kunnskap, lokal verdiskaping og arbeidsplasser.
Dialog med lokalsamfunnet:
Vi planlegger å samle tilbakemeldinger systematisk og føre en løpende dialog med lokalsamfunnet for å måle vår sosiale, miljømessige og økonomiske påvirkning. Samarbeid med forskningsmiljøer for bedre dokumentasjon vurderes også.
Fordeling av fordeler:
Når vi er i gang kommersielt vil grunneiere motta kommisjon for hver booking, og vi vil samarbeide med lokale leverandører om varer og tjenester. Forutsigbarhet er viktig i våre samarbeid, og vi garanterer et minimum av arbeid selv i perioder med lavere etterspørsel.
Miljøeffekter og samarbeid:
Mens vi venter på at Norge skal etablere en ordning for turistskatt eller besøksbidrag, øremerker vi på eget initiativ 100 kr pr booking som skal doneres til et lokalt prosjekt i kommunen eller stedet bookingen foregår. Dette vil doneres ved enden av året.
-
Vi jobber aktivt med å inkludere interessenter for å sikre at alle som påvirkes av vår virksomhet, inkludert ansatte, partnere og lokalsamfunn, blir hørt. Dette innebærer systematisk innsamling av tilbakemeldinger og en åpen dialog i ulike kanaler og medier.
Vi har ikke vært gode nok under testingen av vår første enhet, og vi ser behovet for å forbedre dette allerede nå siden vi utvider med flere enheter.
Kontroll over påvirkning:
For å forstå hvem som påvirkes av vår drift, snakker vi med grunneiere for å få innsikt i lokale forhold. Ved behov tar vi også hensyn til den større sammenhengen, slik vi gjorde på Atlanterhavsveien under testperioden. Dette gir oss et bredere bilde av hvordan vår virksomhet påvirker området.
Kommunikasjon:
Vi muliggjør åpen og tydelig kommunikasjon gjennom våre kanaler og direkte kontakt når nødvendig. Samtidig er vi klar over at ikke alle har like stor interesse for vår virksomhet, og vi tilpasser derfor vår kommunikasjon deretter.
Innsamling av tilbakemeldinger:
Forslag og tilbakemeldinger fra kontaktskjemaer, e-post, sosiale medier og direkte kontakt samles systematisk. Disse innspillene er viktige i våre beslutningsprosesse for å forbedre driften.
Eksempel fra Atlanterhavsveien:
På Atlanterhavsveien har vi stått på en privat eiendom i randsonen av en parkeringsplass rett ut mot havet. Det ver veldig god plass å bevege seg rundt. Både foran og bak. Mens vi har stått der har vi snakket med både turister og fastboende. Da vi har spurt om de har kikket inn har et par personer sagt at de synes det er litt kleint eller innvaderende å gå frem til protoypen, i tilfelle det er noen der.
I våre øyne betyr dette at vi legger en et lag av privatisering på nærområdet rundt en slik installasjon i strandsonen. Dette er noe vi må jobbe videre med. Hvordan kan vi plassere våre enheter med minst mulig følelse av privatisering? Vår enhet er jo midlertidig og kan fjernes uten spor, så dette er jo også viktig kunnskap til de som bygger varige løsninger.Kontinuerlig forbedring:
Tilbakemeldinger fra interessenter som denne har allerede påvirket måten vi opererer på, og vi jobber kontinuerlig med å finne bedre løsninger for å balansere vårt konsept med allmennhetens interesser.
-
Vi er opptatt av å respektere og beskytte kulturminnesteder. Selv om vi foreløpig kun har brukt tomter til testing, vurderer vi alltid nærmiljøet rundt dem og tar hensyn til eventuelle kulturminnesteder fortløpende.
Informasjon til gjester:
I testfasen har vi hatt mest lokale gjester, og vi har brukt kart i våre enheter som viser hvilke områder som er åpne for besøk og hvilke som er private.
Vi forventer at flere av gjestene er internasjonale i 2025, og da må vi legge større vekt på å informere om lokal kultur og skikker både før og under oppholdet. Dette kan vi gjøre i dialogen i forkant og ved informasjon i enhetene våre.Plassering av enheter:
Vi fokuserer på å plassere enhetene våre på en måte som ikke skader kulturlandskapet. Våre enheter plasseres og fjernes uten å etterlate spor. Et eksempel er vår test på Smøla, hvor vi satte opp en enhet i et kulturlandskap med villsauer. Vi brukte midlertidige løsninger som klopping og grinder for å beskytte terrenget, og dette ga minimal påvirkning. Selv om noe gress var tråkket ned under klossene enheten stod på er vi sikre på at det kommer tilbake etter 2 mnd testing. I neste versjon vil vi bruke justerbare føtter som dekker et mindre areal.
Samarbeid med lokalsamfunn:
Vi tilpasser oss alltid premissene som lokalsamfunnene setter. Vårt mål er å bevare kulturarven og være et eksempel på hvordan det kan gjøres i praksis. Et eksempel er vår midlertidige plasserings ved Atlanterhavsveien, et område som regnes som et kulturelt landemerke. Her har vi testet våre enheter uten å skade området, samtidig som vi fremmer mer skånsomt reiseliv ved å vise lokale politikere at man ikke trenger store utbygginger for å lage overnatting for reisende.
Nylige eksempler:
Vår testing ved både Atlanterhavsveien og Villsaugården på Smøla illustrerer hvordan vi har tatt spesielle hensyn til kulturarv, med tiltak som sikrer minimal innvirkning på det omkringliggende kulturlandskapet.
-
Vårt selskap har en ambisjon om å promotere lokal kunst og kultur, men vi er ennå ikke i full drift.
For gjestene våre vil vi tilby en oversikt over lokale kultur- og naturaktiviteter, og vår digitale plattform skal også fungere som et salgsledd for lokale aktiviteter, håndverk og matvarer. Menyene våre vil fokusere på lokale råvarer og tradisjoner, og dette vil gjenspeiles både i måten vi leverer tjenestene våre på og i kommunikasjonen med gjestene.
Bidrag til lokale kulturelle aktiviteter:
Vi ønsker å bidra til å holde lokale kulturelle elementer levende ved å eksponere gjestene våre for dem og fremheve kulturarven i våre kommunikasjonskanaler. Selv om vi opererer med lavt volum, vil vi øke synligheten for disse aktivitetene.
Et viktig prinsipp for oss er å støtte lokale arrangementer ved å ikke be om rabatter for våre gjester eller kjøpe opp billetter i forkant, slik at disse aktivitetene fortsatt er tilgjengelige for alle, inkludert lokalbefolkningen.Vurdering av effekten:
Vi har foreløpig ikke konkrete data på effekten av disse tiltakene, men planlegger å jobbe mer systematisk med dette etter hvert som vi vokser. Vår intensjon er å integrere lokal kultur i hele kundeopplevelsen, fra kundereisen og kommunikasjonen til det vi tilbyr gjestene når de besøker oss.
Nylig eksempel:
Et eksempel på vår integrering av lokal kultur er plasseringen av enheten i et levende landbruks- og kystkulturområde, hvor vi har lagt til rette for at gjestene skal kunne oppleve elementer av lokal kultur og tradisjon direkte under oppholdet. Ikke verdens beste eksempel, men det er alt vi har.
-
Vi ønsker å være så inkluderende som mulig, og åpne for alle, uansett bakgrunn.
Likevel har vi identifisert flere områder som kan forbedres for å sikre reell tilgjengelighet for alle.
Tilgjengelighet og fysiske utfordringer:
Våre enheter er plassert off-grid, noe som gjør tilgangen utfordrende for enkelte. Dette gjelder spesielt for personer med funksjonsnedsettelser, som rullestolbrukere. Størrelsen og utformingen av enhetene våre kan være begrensende. Vi jobber med å være tydelige i kommunikasjonen, ved å oppgi detaljerte mål og beskrivende informasjon, slik at gjestene kan vurdere om fasilitetene passer for dem. Likevel erkjenner vi at det kreves ytterligere tiltak for å forbedre tilgjengeligheten.
Prisnivå og økonomisk tilgjengelighet:
Prisnivået vårt er en annen faktor som kan ekskludere enkelte. For å opprettholde driften på en bærekraftig måte, må prisene holdes på et visst nivå. Dette kan gjøre tjenestene våre utilgjengelige for folk med lavere inntekt. Selv om vi ikke ønsker å være en luksusdestinasjon for en liten gruppe, ser vi at prisene våre kan ekskludere mange som ikke har økonomisk kapasitet til å delta.
Manglende alternative kommunikasjonsmetod
Vi har foreløpig ikke tilrettelagt for kommunikasjonsalternativer som blindeskrift eller audioguider. Foreløpig er digitale kanaler den primære måten vi kommuniserer på, noe som kan ekskludere personer med spesielle behov. For eksempel planlegger vi å introdusere audioguider på Smøla, men har foreløpig ikke implementert dette fullt ut.
Transport og miljøhensyn:
Reisen til våre destinasjoner utgjør en betydelig miljøpåvirkning. Vi prøver å stimulere til kortere reisevei og bruk av kollektivtransport ved å tilby belønninger til gjester som reiser miljøvennlig. Selv om dette kan oppleves som urettferdig for de som reiser langt, prioriterer vi hensynet til planeten og reduserte utslipp.
Inkludering på arbeidsplassen:
Når det gjelder ansettelser, fokuserer vi på å rekruttere personer med en inkluderende holdning. For oss er inkludering en grunnleggende verdi, og vi har klare retningslinjer for å unngå diskriminering basert på faktorer som kjønn og etnisitet.
Vi må ha en meny som tar hensyn til alle allergier, til vegetarisk og vegansk kosthold eller kosthold basert på religion og livssyn.
Fremtidige forbedringer:
Vi innser at vi fortsatt har en vei å gå for å sikre at tjenestene våre er fullt tilgjengelige for alle. Dette gjelder både tilgjengeligheten til våre enheter og økonomisk tilgang. Vi jobber aktivt for å forbedre oss på disse områdene og gjøre opplevelsene våre tilgjengelige for et bredere publikum.
Sosial inkludering:
Vi ønsker også å bidra til arbeidsmarkedet ved å gi muligheter til de som står utenfor, for eksempel innvandrere, unge og personer med ulike utfordringer.
-
Nulltoleranse for trakassering og utnyttelse:
Vi har en tydelig policy som gjelder alle våre ansatte, partnere, gjester og interessenter. Trakassering og utnyttelse tolereres ikke, og vi prioriterer alltid å ivareta den som er berørt først.
Tydelig kommunikasjon:
Det er viktig for oss at alle involverte forstår våre verdier. Vi legger vekt på å bygge en kultur hvor dårlig oppførsel er unntaket, og ikke noe som aksepteres eller overses.
Samarbeid med lokale aktører:
For å sikre et trygt miljø også utenfor vår organisasjon, har vi utviklet klare retningslinjer for både ansatte og leverandører. Dette hjelper oss med å skape en rettferdig og trygg atmosfære for alle parter i lokalsamfunnet.
Tiltak ved hendelser:
Når en hendelse skjer, har vi etablerte enkle rutiner. Først sørger vi for å få full oversikt over situasjonen. Deretter sikrer vi at den berørte personen får den nødvendige støtten, før vi håndterer situasjonen overfor den som har brutt reglene.
Hittil har vi ikke opplevd konkrete tilfeller av trakassering eller utnyttelse, men vi er sikre på at vi er klare til å handle hvis det skulle oppstå.
Planeten
Å ta vare på planeten betyr å beskytte ulike økosystemer, dyreliv og natur gjennom ansvarlig håndtering av land, luft, vann energi og avfall.
Vi ønsker å bidra til å minimere den negative påvirkningen våre reiser har på det naturlige miljøet. Den største delen av karbonavtrykket knyttet til reiseliv kommer fra reisen til destinasjonen, så det viktigste vi kan gjøre er å fokusere på gjester fra nærområdet.
Men det holder ikke alene, så vi prøver å ta ansvar på flere måter. Dette er nok det området vi har mest å jobbe med.
-
Vårt viktigste bidrag for å minimere vår lokale påvirkning kommer ved å bruke off-grid-løsninger.
Det betyr at våre enheter ikke er koblet til strømnettet eller vann- og avløpssystemer, noe som reduserer ressurbruk.
Vi har så langt hatt svLikevel er vi bevisste på at vi fortsatt har utslipp fra bruk av batterier, vann, gass til dusj og forbrenningstoalett.
Bruk av materialer:
Vi er i dialog med lokale aktører for å bygge en infrastruktur for bærekraftige materialer. Målet er å bruke gjenbrukte og mer bærekraftige ressurser så langt det lar seg gjøre. Selv om vi fortsatt er i en tidlig fase, jobber vi for å inkludere dette i vår langsiktige strategi.
Involvering av gjester:
Vi prøver å inspirere våre gjester til å redusere sitt eget miljøavtrykk. Et av tiltakene vi vurderer, er å belønne rydding av lokal natur der vi er plassert. For å få til dette må vi få opp et system, vi er ikke der enda og vi tror vi har det før de første gjestene kommer i april 2025.
Langsiktig strategi:
Vi erkjenner at vi har en lang vei å gå når det gjelder bærekraft, men vi forplikter oss til å forbedre oss kontinuerlig. Ved å bruke Tripple Rammeverket, vil vi kunne strukturere målingen av vår miljøpåvirkning og sikre at vi jevnlig evaluerer vår fremgang eller tilbakesteg.
Utfordringer:
Selv om vi har fokus på miljøet, er vi tydelig på at vi ikke er perfekte. Det beste for naturen ville vært å ikke drive virksomhet, men vi prøver å finne løsninger som gjør minst mulig skade.
Vi ser også på konkrete tiltak for å redusere avfall som matsvinn og bidra til naturvern gjennom strandrydding, men har ikke noen store prosjekter å vise til enda.
Vi har som mål å kontinuerlig forbedre våre metoder og praksiser, og tar små steg mot en mer bærekraftig virksomhet.
-
Vi ønsker å redusere vårt karbonavtrykk ved å fokusere på lokal handling fremfor å kjøpe klimakvoter, som oftest ikke gir den ønskede effekten, men heller bidrar til økte utslipp. Vi prioriterer konkrete tiltak for å redusere utslipp, både i vår drift og gjennom valg av materialer.
Vi bruker resirkulerte materialer i produksjonen av våre enheter og skal dokumenterer opprinnelsen så langt det lar seg gjøre. Dette er et viktig ledd i å redusere ressursbruken. Det vil vi publisere ved QR kode på materialet.
Våre leverandører blir valgt ut fra kritierer der hvordan de håndterer utslipp er en viktig del. Vi følger opp med dokumentasjon og veiledning for å sikre at hele verdikjeden blir mer bærekraftig. I testperioden har vi bruk små aktører og magefølelse. Dette holder ikke når vi skalerer opp.
Det viktigste tiltaket er å belønne gjester som velger kortreist transport eller reiser uten å fly, siden transport står for den aller største delen av klimagassutslippene fra reise.For å øke bevisstheten rundt klimatiltak blant ansatte og kunder, har vi derfor innført insentiver. Gjestene som velger miljøvennlige transportalternativer, eller som bor i nærområdet får redusert pris. Vi har som mål at 50 % av gjestene i 2025 skal komme fra nærområdet eller med kollektivtrafikk.
Vi oppfordrer også til lengre opphold ved å gi måltider til gjester som blir utover én natt. Dette reduserer reisefrekvensen og bidrar til lavere utslipp knyttet til transport.
Vi bruker verktøy som Klimatsmart Semester for å spore vårt karbonavtrykk og vil rapportere på dette hvert år. I rapporten vil vi ta hensyn til reiseveien til alle gjestene og selvsagt vår transport og logistikk.
Vi vil snart integrere et nytt verktøy fra Innovasjon Norge for å øke presisjonen i målingene.
Akkurat nå venter vi på at dette blir ferdig, og bruker altså alternativer. -
Vårt viktigste grep for å minimere miljøavtrykket kommer ved å plassere og fjerne enhetene våre uten å etterlate spor.
Dette innebærer at vi må være svært selektive med hvor enhetene plasseres. Vi tillater ikke at grunneiere opparbeider nye områder kun for vår virksomhet.Vi har i hvert tilfelle et samarbeid med grunneiere og våre partnere for å sikre at vi reduserer belastningen på naturen der vi opererer.
Gjester og ansatte vil få opplæring om respekt for dyreliv og lokale økosystemer. Dette inkluderer informasjon om lokale arter og generelle retningslinjer for hvordan de bør opptre for å minimere forstyrrelser.
Vi har også forventninger til våre partnere og leverandører om at de implementerer tiltak for å sikre dyrelivets beskyttelse når det er naturlig.
For å redusere påvirkning ved besøk i naturområder, oppfordrer vi gjester til å holde seg til etablerte stier og ruter.
Et konkret tiltak vi innfører er utarbeidelsen av en manual for både gjester og ansatte, som skal sikre at alle som benytter seg av våre tjenester forstår hvordan de kan bidra til å bevare miljøet der vi opererer.
-
Vi jobber aktivt med å minimere vårt miljøfotavtrykk på lokale økosystemer.
Vi benytter et 12-volts system med få lamper og uten støy for å minimere lys- og lydforurensning. Energikildene vi bruker inkluderer gassdrevet utedusj og forbrenningstoalett. Selv om disse løsningene innebærer CO2-utslipp, jobber vi kontinuerlig med å redusere dette.
Eksempelvis har vi beregnet at vår utedusj slipper ut omtrent 17,9 kg CO2 over 100 dagers bruk, mens forbrenningstoalettet gir et årlig utslipp på rundt 76 kg CO2, basert på en belegningsgrad på 28 %. Disse tallene hjelper oss med å måle og håndtere vår miljøpåvirkning. Se utregning under.Vi overholder strenge regler for å sikre at vi ikke forurenser naturen. I noen tilfeller er vi strengere enn det som kreves, for eksempel ved å filtrere avløpsvannet fra utedusjen, til tross for at vi ikke kommer bort i gråvanssproblematikk og ikke bruker kjemikalier. Dette hjelper oss med å redusere både vann- og jordforurensning på en effektiv måte.
Vi jobber også med å engasjere gjestene våre i arbeidet med å minimere forurensning. Dette gjør vi ved å bruke såkalt "nudging" og tilrettelegge for resirkulering og andre bærekraftige løsninger. Et eksempel på dette er vårt matkonsept, som er utviklet for å redusere matsvinn.
Vi har tatt et bevisst valg på å ikke følge eksterne sertifiserings-standarder fordi vi mener disse bidrar til grønnvasking og dermed er misvisende. I stedet jobber vi med å dokumentere og kontrollere forurensning. vi følger kontinuerlig opp fremgangen vår for å sikre at vi gjør forbedringer der det er nødvendig. Vi tror åpenhet er bedre og mer forpliktende enn misvisende sertifiseringer.
-
Vi har fokus på avfallsreduksjon og minimalisering av forbruk, særlig knyttet til matavfall og ressursbruk i driften. Våre enheter er designet for off-grid bruk, noe som gjort riktig bidrar til et enklere og mer ressursbevisst opphold for gjestene. Vi kan ikke dokumentere at den siste påstanden. Her er noe vi gjør:
Mat leveres direkte til gjestenes dør, maten er fra lokale produsenter av høy kvalitet.
Organisk avfall komposteres på gården vi står på i 2025.
Engangsartikler bruker vi ikke, men det skjedde en glipp på en av frokostserveringene i testperioden. Da hadde restauranten som leverte maten stengt for høsten kvelden i forveien og la ved kuvertpålegg på frokostbrettet. Det skjer aldri igjen.
Vi har etablert systemer for sortering og resirkulering, i tråd med de lokale retningslinjene for avfallshåndtering. Dette bidrar til redusert avfall både fra daglig drift og fra gjestenes opphold.
Når det gjelder håndtering av farlig avfall, forholder vi oss til kommunens regelverk og samarbeider med lokale partnere ved behov. Dette er ikke noen som er veldig aktuelt i daglig drift, men der er aktuelt i byggeprosessen hvor malingsarbeid kan generere mindre mengder avfall som må håndteres korrekt.
Selv om vi ennå ikke har startet full drift, er disse tiltakene en del av vår langsiktige plan for å bidra til en mer bærekraftig reiselivsmodell, med fokus på å minimere avfall og effektiv ressursbruk.
-
Vårt fokus er på sirkulære prinsipper, som innebærer gjenbruk og reparasjon av materialer for å forlenge levetiden. Hver enhet vi bruker er innredet med gjenbrukte møbler og materialer.
Der det er mulig, kjøper vi brukte solcellepaneler og vi ser akkurat nå på muligheten for små vindmøller som energikilde. Det er enda bedre egnet på kysten.
Enhetene våre blir vedlikeholdt utenom sommersesongen, spesielt siden de ofte er plassert i værutsatte kystområder, noe som krever ekstra innsats for å opprettholde funksjonaliteten over tid.
Vi må få implementert et system for å overvåke ressursforbruket i driften. Selv om vihar en vei å gå før vi oppnår maksimal effektivitet, jobber vi systematisk for å forbedre dette.
Bærekraftig ressursbruk er en sentral del av vår langsiktige visjon og forretningsmodell.
Opplæring i sirkulære og bærekraftige forbruksvaner vil være en del av onboardingen for våre ansatte. Vi ønsker å lære både ansatte og gjester hvor mye som kan oppnås gjennom gjenbruk av materialer og andre bærekraftige valg.
Når det gjelder våre interessenter, krever vi at de forholder seg til våre metoder og deltar i vår kultur for bærekraft. Vi kommuniserer åpent og tydelig om våre forventninger, slik at alle som jobber med oss er kjent med våre prinsipper og mål.
Selv om vi er i en tidlig fase, har vi ambisjoner om å utvikle flere tiltak som kan bidra til å redusere avfall og bevare ressurser over tid. Dette er en del av vår pågående utvikling mot en mer sirkulær og bærekraftig drift.
-
Vårt mål er å utvikle infrastruktur som både støtter bærekraftig turisme og reduserer miljøpåvirkningen. klarer vi å være mer effektive vil det også bidra til mindre negativ påvirkning fra vår drift. Foreløpig gjør vi dette:
Vi har bygget en off-grid enhet som ikke er koblet til vann, strøm eller avløp, noe som bidrar til redusert energiforbruk i den daglige driften.
Vi bruker gjenbrukte materialer der det er mulig og har produsert vår prototype ved hjelp av en gjenbrukscontainer.
Selv om vi i protoypen har involvert partnere utenfor Norge i å tilpasse den utvendige delen av containeren, jobber vi aktivt med å flytte all produksjon lokalt for å redusere transportutslipp og støtte lokale leverandører. Før vi skalerer opp til et to sifret antall enheter må vi ha det på plass.
Matleveringen vår er også en viktig komponent, da vi samler leveranser fra lokale aktører og dermed reduserer individuelle transporter for hver gjest.
Vi tilstreber å tiltrekke oss gjester fra nærområdet og oppfordrer dem til lengre opphold. Dette reduserer transportbehovet ytterligere, samtidig som det øker den lokale verdiskapningen og støtter lokalsamfunnene der vi opererer.
På lang sikt har vi som mål å optimalisere våre systemer for å minimere utslipp. Et av våre fokusområder er å vise hvordan infrastruktur kan settes opp og fjernes uten å etterlate spor i naturen. Vi ønsker å være en inspirasjon for andre innen reiseliv og kanskje andre bransjer. Da må vi først bli gode selv.
Kontinuerlig forbedring er en viktig del av vår strategi. Vi ser på hvert prosjekt som en mulighet til å videreutvikle og optimalisere driften, med mål om å bli stadig bedre.
Vi er veldig motiverte for å vise dette i praksis.
Noen regnestykker
-
De estimerte CO2-utslippene for å konvertere en 20-fots brukt shippingcontainer til et hotellrom for Retreats.no på Smøla, med 500 kg interiørmaterialer og 50% gjenbruk, blir omtrent 2113 kg CO2
Regnestykket:
1. Transport av shippingcontainer:
Shippingcontaineren veier 2200 kg, og transporteres fra Tallinn der container ble kjøpt, vindu og dører ble satt i og isolert og til Kristiansund der alt innvendig ble bygget og til Smøla der den ble testet, en distanse på 1600 km. Utslippsfaktoren for biltransport er 62 gram CO2 per tonn per kilometer:
2200 kg×1600 km×0.062 kg CO2/tonn-km=218.24 kg CO2.2200 kg×1600 km×0.062 kg CO2/tonn-km=218.24 kg CO2.
2. Isolasjon:
Sprayet polyuretanskum med et 5 cm lag veier ca. 100 kg, og utslippet for polyuretanskum er 2,5 kg CO2 per kilo:
100 kg×2.5 kg CO2/kg=250 kg CO2.100 kg×2.5 kg CO2/kg=250 kg CO2.
3. Interiørmaterialer (med 50% gjenbruk):
Det er anslått 500 kg med materialer til interiøret, med en utslippsfaktor på 2,5 kg CO2 per kilo. Gjenbruk på 50% gir en 30% reduksjon i utslippene:
Før gjenbruk:
500 kg×2.5 kg CO2/kg=1250 kg CO2.500 kg×2.5 kg CO2/kg=1250 kg CO2.
Etter gjenbruk (30% reduksjon):
1250×(1−0.30)=875 kg CO2.1250×(1−0.30)=875 kg CO2.
4. Vindu og skyvedør:
Vinduet og skyvedøren veier samlet omtrent 100 kg, med en utslippsfaktor på 2,5 kg CO2 per kilo:
100 kg×2.5 kg CO2/kg=250 kg CO2.100 kg×2.5 kg CO2/kg=250 kg CO2.
5. Lettvegg og plassbygd seng:
En enkel lettvegg og en plassbygd seng veier til sammen ca. 50 kg, og bruker samme utslippsfaktor:
50 kg×2.5 kg CO2/kg=125 kg CO2.50 kg×2.5 kg CO2/kg=125 kg CO2.
6. Cinderella forbrenningstoalett:
Cinderella toalettet veier 34 kg, med en utslippsfaktor på 2,5 kg CO2 per kilo:
34 kg×2.5 kg CO2/kg=85 kg CO2.34 kg×2.5 kg CO2/kg=85 kg CO2.
7. Diverse teknisk utstyr:
Teknisk utstyr inkluderer en liten pumpe, en vanntank, et 100 Ah lithium-batteri og et solcellepanel. Utslippene for disse beregnes som følger:
Pumpe: 5 kg ×× 2,5 kg CO2/kg = 12.5 kg CO2
Vanntank: 15 kg ×× 2,5 kg CO2/kg = 37.5 kg CO2
Lithium-batteri (100 Ah, 1,2 kWh): 1,2 kWh ×× 175 kg CO2/kWh = 210 kg CO2
Solcellepanel: 50 kg CO2 per panel
Samlede utslipp for teknisk utstyr:
12.5+37.5+210+50=310 kg CO2.12.5+37.5+210+50=310 kg CO2.
Totalberegning:
Ved å summere alle delene, får vi følgende totalutslipp:
Transport: 218.24 kg CO2
Isolasjon: 250 kg CO2
Interiørmaterialer (med 50% gjenbruk): 875 kg CO2
Vindu og skyvedør: 250 kg CO2
Lettvegg og plassbygd seng: 125 kg CO2
Cinderella forbrenningstoalett: 85 kg CO2
Diverse teknisk utstyr: 310 kg CO2
Totale CO2-utslipp:
218.24+250+875+250+125+85+310=2113.24 kg CO2.218.24+250+875+250+125+85+310
=2113.24 kg CO2.
Hva tilsvarer 2113 kg CO2?
Dette tilsvarer omtrent utslippene fra å kjøre en gjennomsnittlig bensinbil i 10 300 kilometer (omtrent avstanden fra Oslo til Beijing), fly seks ganger mellom Oslo og London, eller ta halvannen tur/retur-flyvning mellom Oslo og New York.
-
Vi har en gassdrevet utedusj. Denne gir utslipp i form av gass som brenner.
For å beregne CO2-utslipp fra en gassdrevet utedusj som brukes 8 minutter per dag i 100 dager, må vi først finne ut hvor mye gass dusjen forbruker og deretter beregne CO2-utslippene basert på dette.
Trinn 1: Forbruk av gass
En gassdrevet dusj bruker typisk propan eller butan som drivstoff. En gjennomsnittlig gassdrevet dusj har et forbruk på ca. 0,4–0,5 kg propan per time ved kontinuerlig bruk.
For en dusj som varer i 8 minutter, tilsvarer dette: 860×0,45 kg=0,06 kg propan per dusj608×0,45kg=0,06kg propan per dusj
For 100 dager med daglig dusj på 8 minutter: 0,06 kg propan×100=6 kg propan totalt0,06kg propan×100=6kg propan totalt
Trinn 2: Beregning av CO2-utslipp
Når propan forbrennes, produserer det omtrent 2,98 kg CO2 per kg propan.
Så for 6 kg propan, vil CO2-utslippet være: 6 kg propan×2,98 kg CO2 per kg propan=17,88 kg CO26kg propan×2,98kg CO2 per kg propan=17,88kg CO2
Oppsummering:
En gassdrevet utedusj som brukes i 8 minutter daglig over 100 dager vil slippe ut omtrent 17,9 kg CO2 i løpet av disse hundre dagene.
Det er omtrent det et modent tre klarer å absorbere i løpet av 9 mnd. Eller 120 dager med en 60 watts lyspære som lyser 6 timer per dag.
Vår utedusj har også vann som renner ut. Selv om det ikke er noen krav til rensing av vannet siden ingen kjemikalier er i bruk og dette per definisjon ikke er såkalt gråvann men organisk så har vi likevel valgt avrenning gjennom et filter.
Vi har en utedusj per enhet. -
Vi har et gassdrevet forbrenningstoalett av typen Cinderella. Dette brenner avføringen og det blir kun litt aske igjen som kan brukes i hage eller liknende. Gassen bidrar til CO2 utslipp. Hvor mye.
For å beregne CO2-utslippet fra et Cinderella-forbrenningstoalett som bruker gass, må vi først vite hvor mye gass toalettet forbruker per forbrenningssyklus.
Cinderella Gas bruker propan som energikilde. En typisk forbrenningssyklus bruker omtrent 100–150 gram gass per bruk.
CO2-utslipp fra propan:
Propan produserer omtrent 2,98 kg CO2 per kg gass når det forbrennes. Hvis vi antar at hver forbrenningssyklus bruker i gjennomsnitt 125 gram gass (0,125 kg), vil utslippet per bruk være:0,125 kg×2,98 kg CO2/kg=0,3725 kg CO2 per forbrenning0,125kg×2,98kg CO2/kg=0,3725kg CO2 per forbrenning
For to bruk om dagen: 0,3725 kg×2=0,745 kg CO2 per dag0,3725kg×2=0,745kg CO2 per dag
Årlig utslipp (365 dager): 0,745 kg CO2 per dag×365 dager=271,925 kg CO2 per a˚r0,745kg CO2 per dag×365dager=271,925kg CO2 per a˚r
Så hvis Cinderella-toalettet brukes to ganger daglig og bruker propan, vil det slippe ut omtrent 0,745 kg CO2 per dag, som tilsvarer omtrent 272 kg CO2 per år. Våre enheter er budsjettert på en belegningsgrad på 28% eller 100 dager i året.
76 kg CO2 per år. Dette tilsvarer å ha en 60 watt lyspære slått på 6 timer hver dag i ett år. -
Her er en oversikt over CO2-utslippene for gjester som reiser til Smøla, sammen med eksempler på hva disse utslippene tilsvarer:
Trondheim til Smøla (34,2 kg CO2):
Dette tilsvarer utslippene fra å lade en smarttelefon 4200 ganger eller bruke en gjennomsnittlig LED-lampe i over 800 dager. Det tilsvarer også produksjonen av omtrent 9 nye bøker eller bruken av en oppvaskmaskin i 4 måneder.København til Smøla (182,1 kg CO2):
Dette tilsvarer utslippene fra å spise 80 kilo biff (ca. 320 måltider med kjøtt) eller å varme opp en gjennomsnittlig bolig med elektrisk oppvarming i omtrent 1 måned. Det tilsvarer også å spise 30 kilo sjokolade eller bruke en bærbar datamaskin i over 2 år.London til Smøla (242,1 kg CO2):
Dette tilsvarer utslippene fra å produsere 60 par jeans eller fra å se på TV i over 4000 timer (over 166 døgn med kontinuerlig TV-titting). Det tilsvarer også produksjonen av omtrent 70 000 kaffekopper eller å sende 4000 e-poster med vedlegg daglig i et helt år.New York til Smøla (644,1 kg CO2):
Dette tilsvarer å kjøre en gjennomsnittlig bensinbil i over 3000 kilometer, som er omtrent tur-retur mellom Oslo og Roma. Det kan også sammenlignes med å bruke en vaskemaskin i 7 år eller se på TV i over 7000 timer (mer enn 290 dager med kontinuerlig TV-titting).
Tenk på det! Hvis to gjester kommer fra New York så har det større CO2 avtrykk enn å bygge en [Re] treat!
-
Her er tre potensielle scenarier for våre gjesters utslipp i 2025. Vi planlegger for 400 utleiedøgn med to gjester per opphold, som tilsvarer 800 gjestedøgn.
Scenario A: 100 % lokale gjester
Hvis alle våre gjester er lokale, som reiser fra Trondheim til Smøla, vil utslippene per gjest være 34,2 kg CO2 for turen.
Antall gjester: 800
CO2-utslipp per gjest: 34,2 kg CO2
Totale utslipp: 800 gjester × 34,2 kg CO2 = 27 360 kg CO2
Dette er det laveste utslippsscenariet, hvor alle gjestene reiser korte avstander.
Tilsvarende: 27 360 kg CO2 er som å kjøre en gjennomsnittlig bensinbil i ca. 137 000 kilometer, noe som tilsvarer å kjøre 3,5 ganger rundt hele jorden.
Eller: Å lade en smarttelefon 3,3 millioner ganger.
Eller: Å bruke en LED-pære i 66 000 dager i strekk (over 180 år).
Scenario B: 50 % lokale, 50 % internasjonale gjester
I dette scenariet er 50 % av gjestene lokale, mens de andre 50 % er internasjonale, fordelt likt mellom København, London og New York.
Lokale gjester: 400 gjester × 34,2 kg CO2 = 13 680 kg CO2
Internasjonale gjester:
33 % fra København: 133,33 gjester × 182,1 kg CO2 = 24 262,83 kg CO2
33 % fra London: 133,33 gjester × 242,1 kg CO2 = 32 279,43 kg CO2
33 % fra New York: 133,33 gjester × 644,1 kg CO2 = 85 880,13 kg CO2
Totale utslipp: 13 680 kg (lokalt) + 142 422,39 kg (internasjonalt) = 156 102,39 kg CO2
Dette scenariet viser en betydelig økning i utslipp på grunn av de internasjonale flyreisene.
Tilsvarende: 156 102 kg CO2 er som å fly tur-retur fra Oslo til New York 243 ganger.
Eller: Å produsere 2,2 millioner kopper kaffe.
Eller: Å kjøre en gjennomsnittlig bensinbil i 780 000 kilometer, tilsvarende å kjøre rundt jorden nesten 20 ganger.
Scenario C: 100 % internasjonale gjester
Hvis alle våre gjester er internasjonale, fordelt likt mellom København, London og New York, blir utslippene betydelig høyere.
Internasjonale gjester:
33 % fra København: 266,67 gjester × 182,1 kg CO2 = 48 525,67 kg CO2
33 % fra London: 266,67 gjester × 242,1 kg CO2 = 64 558,87 kg CO2
33 % fra New York: 266,67 gjester × 644,1 kg CO2 = 171 760,27 kg CO2
Totale utslipp: 284 844,81 kg CO2
Dette scenariet illustrerer den høyeste miljøpåvirkningen, hovedsakelig drevet av langdistanseflyvninger.
Tilsvarende: 284 844 kg CO2 er som å fly tur-retur fra Oslo til New York 444 ganger.
Eller: Å kjøre en bensinbil i omtrent 1,42 millioner kilometer – tilsvarende å reise 35 ganger rundt jorden.
Eller: Å kjøre en vaskemaskin non-stop i 61 år.
Hva vi faktisk vil få, vil sannsynligvis være et sted midt i mellom disse scenariene.
-
Lokale utgifter:
Hotellgjester i Norge bruker i snitt rundt 600-900 NOK per dag på lokale aktiviteter, mat, suvenirer og transport, i tillegg til overnatting( The Norway Guide).
Denne summen kan inkludere restaurantbesøk, lokale opplevelser, og utgifter til transport som bilutleie eller busser.Beregning av lokal verdiskaping fra én utleie:
Grunneier: 10% av hver utleie (5000 kr) går til grunneier, altså 500 kr.
Lokalprodusert mat: Frokost og middag består av lokale råvarer. Vi antar at dette utgjør mellom 500-800 kr per utleie som går til lokale produsenter.
Det er bare kortreiste gjester som får middag inkludert. De andre må kjøpe.Teamarbeid: Hver utleie krever 2 timer arbeid fra vårt team, som gir lokal sysselsetting.
Tilleggskostnader for gjester:
Basert på statistikk for hotellgjester, kan vi anta at gjester på Smøla bruker i snitt 600-900 NOK per dag på andre aktiviteter som kajakkpadling, båtturer, suvenirer eller andre opplevelser. Dette gir en ytterligere stimulans til lokaløkonomien.
Total lokal verdiskaping:
For én utleie på 5000 kr kan vi anta en lokal verdiskaping på rundt:
500 kr til grunneier.
500-800 kr til lokale matleverandører.
600-900 kr fra gjestenes lokale utgifter.
Totalt gir dette en lokal verdiskaping på mellom 1600-2200 kr per booking, avhengig av gjestenes forbruk og aktiviteter.
Økonomisk verdiskapningHver utleieenhet har en pris på 5000 NOK per døgn, og vi planlegger totalt 400 utleiedøgn neste år, fordelt på 4 enheter.
På årsbasis vil denne lokale verdiskapningen for 400 utleiedøgn utgjøre mellom 640 000 og 880 000 NOK.
Vi må også anta at et utvalg av gjestene drar videre til andre overnattingssteder.
Dette er ikke kjempestore, men potensielt viktige bidrag til et lite lokalsamfunn, og spesielt kanskje til grunneier, og kan skape fleksible arbeidsmuligheter innen renhold, matproduksjon, og guiding.Andre former for verdiskapning
I tillegg til den direkte økonomiske verdiskapningen, er det andre, kanskje mindre målbare, men viktige bidrag som kommer med å tiltrekke seg gjester til Smøla. Gjester bidrar til å opprettholde lokale tilbud som kafeer og butikker, som igjen kan styrke bolyst, stolthet og skape variasjon i den lokale hverdagen..
Flere besøkende kan gi et bredere tilbud av aktiviteter og opplevelser for fastboende, og være med på å holde det lokale næringslivet levende.
Vi håper å komme tilbake med et enda bedre regnestykke. -
Nordmenn har et årlig klimaavtrykk på ca. 12 tonn CO2-ekvivalenter, fordelt på mat, bolig, hverdagsreiser, kjøp av varer og tjenester, samt offentlig forbruk som sykehus og skoler. Omtrent 7 tonn er knyttet til bolig, mat og daglige reiser, mens 3 tonn er offentlig forbruk som vi ikke kan påvirke direkte. Reiser, inkludert fly, utgjør 2 tonn av dette. For å nå Parisavtalens mål om å redusere det samlede klimaavtrykket til 3 tonn per person innen 2030, må vi redusere forbruket betydelig.
Flyreiser er en av de største enkeltkildene til utslipp. For eksempel vil en tur-retur reise fra Oslo til Australia slippe ut omtrent 6800 kg CO2 per passasjer. Dette tilsvarer mer enn halvparten av en persons nåværende årlige klimaavtrykk og mer enn dobbelt så mye som det anbefalte totale klimaavtrykket for å nå klimamålene. Selv kortere flyreiser har en betydelig miljøpåvirkning: en tur-retur fra Oslo til Bergen gir 90 kg CO2, som er 80 kg mer enn å ta toget.
Selv om vi blir flinkere til å redusere klimaavtrykket fra bolig og mat ved å kutte kjøttforbruket og spare energi, vil flyreiser fortsatt utgjøre en stor utfordring for å nå klimamålene. Ifølge Framtiden i våre hender står fly- og ferieturer alene for 16% av en nordmanns årlige utslipp.
Med et klimaavtrykk som allerede er for høyt i hverdagen, er det lite rom for å øke utslippene ytterligere på ferier. Derfor vil å endre reisevaner være avgjørende for å redusere de totale utslippene og nærme oss målet om 3 tonn CO2 per person innen 2030.
Derfor ønsker vi å tilrettelegge for store opplevelser for kortreiste voksne par. -
Nedbygging av natur har store konsekvenser både for miljøet og klimaet, både i Norge og globalt. Når naturområder bygges ned, forsvinner økosystemer som er avgjørende for å bevare biologisk mangfold og absorbere klimagasser. Her er noen eksempler:
Norge:
Hvert år mister Norge naturområder til boligbygging, infrastruktur og industri. Det anslås at vi mister omtrent 700 kvadratkilometer natur årlig. Dette fører til ødeleggelse av viktige økosystemer som myrer og skoger, som fungerer som karbonlagre. Myrer alene kan lagre fem ganger mer karbon per kvadratmeter enn skoger. Når disse områdene bygges ned, frigjøres karbonet, og utslippene fra denne nedbyggingen kan bidra betydelig til økte klimagasser.
For eksempel, hvis en myr på 1 km² blir nedbygd, kan det frigjøre opp mot 10 000 tonn CO2. Dette tilsvarer årlig utslipp fra over 5000 biler. Skoger fungerer også som karbonlagre, og avskoging fører til at trær ikke lenger absorberer CO2.
Globalt:
Nedbygging av regnskog, spesielt i Amazonas, er en global utfordring. Regnskogene står for opptak av rundt 30% av verdens karbonutslipp, men avskogingen har ført til at disse områdene i stedet har blitt kilder til karbonutslipp. Det anslås at global avskoging frigjør opp mot 5 gigatonn CO2 årlig, nesten like mye som USA’s årlige klimagassutslipp.
Bevaring av natur har også en stor innvirkning på vannkvalitet, jordhelse og biologisk mangfold, som igjen påvirker matproduksjon og miljøvern. Å beskytte og gjenopprette naturområder vil derfor være avgjørende for å bremse klimaforandringene og opprettholde balansen i verdens økosystemer.
Det er viktig å bevare natur både for klimaets skyld og for å sikre fremtidige generasjoners tilgang til ren luft, vann og mat.
Vi håper at prosjekter som vårt kan bidra til å inspirere andre til å se etter nye løsninger.
